Shërbimi i videove në YouTube i Google është gjobitur me 170 milion dollarë për të shlyer akuzat për mbledhjen dhe shpërndarjen e paligjshme të informacionit personal nga fëmijët.

Komisioni Federal i Tregtisë gjobiti 136 milion dollarë Google dhe kompania do t’i paguajë shtetit të Nju Jorkut 34 milion dollarë për të zgjidhur pretendime të ngjashme.

Zgjidhja është më e madhja në një rast që përfshin një ligj federal të vitit 1998 që ndalon mbledhjen e informacionit për fëmijët nën moshën 13 vjeç pa pëlqimin e prindërve.

Përveç pagimit të gjobave, marrëveshja bën thirrje që YouTube të rishikojë procesin e tij të trajtimit të përmbajtjes së fëmijëve.

“Ne do t’i trajtojmë të dhënat nga kushdo që shikon përmbajtjen e fëmijëve në YouTube si të ardhur nga një fëmijë, pavarësisht nga mosha e përdoruesit,” tha CEO i YouTube Susan Wojcicki. “Kjo do të thotë që ne do të kufizojmë mbledhjen e të dhënave dhe përdorimin në videot e bëra për fëmijët vetëm në atë që është e nevojshme për të mbështetur funksionimin e shërbimit. Ne gjithashtu do të ndalojmë së shërbyeri reklama të personalizuara në tërësi.”

Zgjidhja, e cila vlerësohet në krahasim me gjobën prej 5 miliardë dollarësh që FTC vendosi në Facebook në fillim të këtij viti për shkelje të intimitetit, u miratua me një votim 3-2, me dy komisionerë demokratë që kërkuan dënime më të ashpra.

Komisioneri Demokrat Rohit Chopra vuri në dukje se ishte hera e tretë që nga viti 2011 që FTC sanksionoi Google për shkelje të intimitetit.

Qeveria federale ka shqyrtuar gjithnjë e më shumë kompani të mëdha të teknologjisë gjatë dy viteve të fundit, veçanërisht në lidhje me mënyrën se si ata mbledhin dhe përdorin informacionin personal të klientëve.

Shumë prej kompanive janë gjithashtu nën hetime antitrust për të përcaktuar nëse ata kanë krijuar konkurrencë të paligjshme.