‘Planetshine’, e njohur si Toka e shndritshme dhe ‘Hëna e vjetër në krahët e Hënës së re’, fenomeni qiellor zhvillohet disa herë gjatë gjithë vitit, por periudha midis prillit dhe qershorit është koha e parë për të parë shkëlqimin e ‘anës së errët e hënës ‘.

Sonte, Hëna do të jetë e ndriçuar 12%, që do të thotë se drita e saj do të prodhojë efektin e një hëne të ndritshme.

 

Por, çfarë është saktësisht shndritja e hënës?
Gjatë 29 ditëve, që përkojnë me një cikël të plotë të muajit hënor, ne e shikojmë Hënën teksa shndërrohet nga gjysmëhëna, në formën e saj të plotë (hëna e re).

Në momentin kur ajo humbet në dritën e Diellit, bëhet e vështirë dukshmëria e saj. Ajo çka është e ndryshme dhe e rëndësishme në këtë kohë të vitit, është se në periudhën midis prillit dhe qershorit në Hemisferën Veriore, rrezet e diellit reflektohen në planetin tonë në mënyrë intensive.

Drita në tokë ndodh kur rrezet e diellit reflektohen në planetin tonë nga një pjesë e Hënës për depërtimin e dritës në anën e majtë.