“Pure qumështi”, kjo pije është një magji më vete për shumë sëmundje

Mastruz (Dysphania ambrosioides) konsiderohet të jetë një nga bimët më të përdorura për qëllime medicinale në botë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH). Bima gjithashtu është e shënuar në listën kombëtare të bimëve me interes për sistemin e unifikuar shëndetësor (Renisus).

Kjo listë përfshin 71 specie bimore natyrore të përdorura në mjekësinë tradicionale dhe të cilat kanë fituar përparësi në studimet farmakologjike.

Barishtja përmban vitamina A, C, vitaminë B, kalcium, hekur, fosfor, kalium, zink dhe vajra esencialë. Konsumi i saj bëhet përmes çajit ose të përzier me qumështin, ky i fundit është forma më e mirë dhe më e njohur e përdorimit.

Mastruz është i njohur edhe si barishte Santa Maria dhe mund të blihet në formën e tij natyrale ose në gjethe të dehidratuara, në disa tregje, dyqane produktesh dhe farmaci.

Për shkak të përqendrimit të lartë të lëndëve ushqyese, bima ofron përfitime të shumta për mirëqenien e trupit.