***EMBARGOED UNTIL 00.01 GMT, WED FEB 14TH (19.01 ET, TUES FEB 13TH)*** Megaponera (carrying termite). See National story NNANTS; Ants tend to the wounds of comrades - carrying them back to the nest "like paramedics", reveals new research. The battle scarred are given 'social grooming' for several minutes - which licks them back into shape. Only one-in-10 succumb to their injuries - slashing death rates by 70 per cent, according to the research.

Duke pasur parasysh larminë e llojeve, pesha e një milingone mund të luhatet brenda 1-150 mg. Pesha e milingonave që janë të zakonshme në zonën tonë, domethënë të zezë dhe të kuqe (pyll), është rreth 5-7 mg.

Një nga më të voglat janë faraonat, ose milingonat vendas. Ato nuk arrijnë më shumë se 1 ose 2 miligramë në peshë.

Llojet e mëdha të milingonave janë të zakonshme në rajonet jugore të planetit. Për shembull, kasta e punës e milingonave të Amerikës së Jugut arrin një peshë prej 90 mg.

Interesante!  Përkundër faktit se masa e milingonave është tepër e vogël në krahasim me njeriun, pesha e përgjithshme e të gjithë përfaqësuesve të këtij gjini do të jetë e njëjtë apo edhe më shumë se pesha e përgjithshme e të gjithë njerëzve në planet! Pesha e përgjithshme e milingonave është rreth 1 miliard ton.

Sa herë një milingonë heq më shumë se peshën e saj?

Këto insekte të vogla kanë forcë dhe durim të jashtëzakonshëm. Në fëmijëri na u tha se milingona është në gjendje të heqë një peshë 10 herë më të mirë. Në fakt, kjo është një nënvlerësim i madh i aftësive të tij!

Shkencëtarët kanë vërtetuar se janë në gjendje të përballojnë peshën 50 herë  më shumë se masa e një milingone. Përveç kësaj, kur kombinohen përpjekjet e disa individëve, kjo shifër rritet.

Nëse një njeri kishte fuqi të ngjashme, ai mund të ngriste një peshë prej rreth 4-5 ton.

Interesante!  Për të ngritur dhe transportuar një person, ju keni nevojë për forcën e rreth 10 milionë milingonave.

Por pse një milingone heq më shumë se peshën e saj? Kjo vjen nga fakti që zvogëlimi i madhësisë së një organizmi të gjallë, rritet përqindja e muskujve për njësi të peshës. Rezulton se muskujt e milingonave janë më të forta se çdo person tjetër.

Fuqia e milingonave u lejon atyre të përballojnë vështirësitë e botës. Shumica e objekteve përreth do të jenë shumë më të mëdha se ato. Në një situatë të tillë, edhe një pjesë e rregullt bëhet një barrë e rëndë. Sendet e formës komplekse, të cilat milingona nuk janë në gjendje të heqin, mund të zvarriten për një kohë të gjatë.

Këto aftësi kanë shumë përdorime. Disa lloje të milingonave janë në gjendje të krijojnë ura reale të jetesës, duke i thurur fort putrat e tyre. Pra, duke u ngjitur me njëri-tjetrin, ata mund të kalojnë përrenj ose lumenj. Një strukturë e tillë e hirit është e aftë të mbështesë një peshë prej disa kilogramësh.

Tani e dini se sa të fortë janë këta insekte dhe sa peshë mund të heqë një milingone. Por pa marrë parasysh se sa i këndshëm janë këto krijesa, zellshmëria e tyre dhe kokëfortësia e milingonave mund të bëhen një problem serioz nëse ato përfundojnë në shtëpinë tuaj. Për këtë se si të shpëtoj nga milingonat