Ja çfarë duhet të dini rreth gastritit

Gastriti, ja çfarë duhet të dini!

Papritur, pas disa vakteve mund të ndjeni dhimbje apo një ndjenjë diskomforti në barkun tuaj. Ndoshta ushimet që keni konsumuar nuk janë tretur mirë. Nëse kjo ndjenjë vazhdon për një kohë të gjatë dhe përsëritet vazhdimisht ju këni nevojë të këshilloheni me mjekun gastrohepatolog.

Gastriti është një inflamacion ose acarim i mukozës së stomakut dhe vjen si pasojë e shkaqeve të ndryshme. E përbashkët për të gjithë njerëzit me gastrit është dhimbja ose ndjenja e diskomfortit në pjesën e sipërme të barkut (abdomen), ndonjëherë e quajtur mostretje. Gastrit mund të jetë një sëmundje e shkurtër dhe e papritur (gastrit akut), ose një gjendje më e zgjatur (gastrit kronik), ose ndoshta si pjesë e një tjetër sëmundje mjekësore. Një shembull i gastritit akut është stomaku “i mërzitur”, e cila zakonisht ndodh pas përdorimit të alkoolit ose aspirinës. Helicobacter pylori është një lloj bakteri që infekton stomakun. Infeksioni nga ky bakter mund të çojë në gastrit kronik.

Gastriti është një problem i përbashkët mjekësor. Deri në 10% e njerëzve që drejtohen në një Departament të Urgjencës në spital me dhimbje të barkut kanë gastrit Gastriti është i lidhur me medikamente të ndryshme, kushte mjekësore dhe kirurgjikale, gjendjen fizike, zakonet shoqërore, kimike, si dhe infeksionet.

Disa nga shkaqet më të zakonshme të gastritit janë shënuar më poshtë:

Medikamente
• Aspirina (më shumë se 300 medikamente te ndryshme kane përmbajtje aspirine )
• Antiinflamatorët josteroid (NSAIDs, të tilla si ibuprofen ose naproxen)
• Steroid (prednisoni është një shembull)
• Tabletat e hekurit
• Medikamentet, të cilat përdoren për kimioterapi
• Acidet apo sodë kaustike
• Alkoolet e llojeve të ndryshme
• Gëlltitja e trupave të huaj (pineskat)

Shkaqet mjekësore dhe kirurgjikale:
• Stresi fizik në njerëzit të cilët janë të sëmurë kritike
• Pas një operacioni për të hequr një pjesë të stomakut
• Pas rrezatimit për trajtimin e kancerit
• Sëmundjet autoimune
• Anemi
• Të vjella kronike
• Infeksionet
• Tuberkulozi
• Sifilisi
• Infeksionet bakteriale: Infeksioni H pylori është më i zakonshmi.
Bakteret që zakonisht shkaktojnë pneumoni apo infeksione të fshikëzës
urinare mund të shkaktojnë edhe gastrit.
• Infeksionet virale
• Infeksionet fungale (maja)
• Parazitët dhe krimbat