Gjermania shpalos kushtet: Janë tetë të tilla për hapjen e negociatave
Gjermania shpalos kushtet: Janë tetë të tilla për hapjen e negociatave

Kryeministri Edi Rama së bashku me delegacionin qeveritar ndodhet sot në Gjermani, për të marrë një “Po”, për hapjen e negociatave, por duket se gjërat janë më të vështira nga sa parashikoheshin. Deutsche Welles, duke cituar burime nga Bundestagu shkruan se Shqipëria mund të marrë një “Po”, por me kushte dhe kushtet duket se janë shtuar.

Sot është zbuluar dhe një letër e një prej ministrave gjerman, Michael Roth, i cili shkruan se janë tetë kushte që Gjermania i ka vendosur Shqipërisë për hapjen e negociatave. Në letrën e Roth theksohen disa nga pikat ku shqipëria duhet të shënojë progres dhe theksi vendoset ter Reforma në Drejtësi.

“Fillimi i procedurave penale kundër gjyqtarëve dhe prokurorëve të cilët akuzohen për sjellje të ndëshkueshme në të ashtuquajturin proces verifikimi; krijimi i Strukturës Speciale për Luftimin e Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK); përpjekjet e rritura për të siguruar funksionimin dhe funksionimin e Gjykatës Kushtetuese, Gjykatës Supreme dhe SPAK duke pajisur ata me një numër të duhur të gjyqtarëve dhe prokurorëve”, shtohet në letër.

LETRA E PLOTË

President, në Komunikimin e saj për Strategjinë e Zgjerimit të BE-së të 29 majit 2019, Komisioni Evropian rekomandon që negociatat e pranimit me Shqipërinë të hapen bazuar në progresin e bërë. Ajo njeh përparimin e vazhdueshëm të qeverisë shqiptare në zbatimin e reformave në fushat kryesore të administratës, drejtësisë, luftës kundër korrupsionit, krimit të organizuar dhe të drejtave të njeriut.

Komisioni Evropian nënvizon nevojën për të ruajtur dhe forcuar vrullin aktual të reformës në fushën e rëndësishme të sundimit të ligjit dhe të sigurojë rezultate të mëtejshme të prekshme dhe të prekshme në rishikimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve. Komisioni Evropian konfirmon përparimin e Shqipërisë në aftësinë e saj për të përballuar presionin konkurrues dhe forcat e tregut brenda BE. Shqipëria ka vazhduar të harmonizojë legjislacionin e saj me kërkesat e BE-së në një numër fushash.

Analiza gjithëpërfshirëse e Komisionit Evropian mbi bilancin e refomave, i cili pason parimin e rreptë të vlerësimit të arritjeve të veta, korrespondon me vlerësimin e Qeverisë Federale. Vitet e fundit, vendi ka filluar reforma të gjera, veçanërisht në fushën e drejtësisë.

Nga këndvështrimi i Qeverisë Federale, bilanci i përgjithshëm i reformave në Shqipëri mbështet hapjen e negociatave të pranimit. Mbetet e rëndësishme që Shqipëria të mbetet e përkushtuar në kursin e reformës, edhe pas hapjes së negociatave.

Për të zbatuar kursin e reformës në një mënyrë të përqendruar kundër presionit politik nga brenda dhe jashtë, Qeveria Federale beson që kushtet shtesë duhet të përmbushen para hapjes se negociatave, veçanërisht zbatimi i reformës zgjedhore; fillimi i procedurave penale kundër gjyqtarëve dhe prokurorëve të cilët akuzohen për sjellje të ndëshkueshme në të ashtuquajturin proces verifikimi; krijimi i Strukturës Speciale për Luftimin e Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK); përpjekjet e rritura për të siguruar funksionimin dhe funksionimin e Gjykatës Kushtetuese, Gjykatës Supreme dhe SPAK duke pajisur ata me një numër të duhur të gjyqtarëve dhe prokurorëve; të bëjë përparim solid në ndërtimin e një rekordi në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar në të gjitha nivelet; progres i prekshëm perfshire në reformën administrative. Kuadri i negociatave duhet të sigurojë që Këshilli të përcaktojë secilën nga këto kushte.

Për të trajtuar sfidat e vazhdueshme, veçanërisht në fushën e sundimit të ligjit, Qeveria Federale gjithashtu e konsideron të domosdoshme hapjen e negociatave me kapitujt prioritarë për sundimin e ligjit (Kapitulli 23 Drejtësia dhe të drejtat themelore dhe Kapitulli 24 Drejtësia, liria dhe siguria) dhe për të bërë përparim të mëtejshëm në negociatat në varësi të progresit në këto kapituj. Shqipëria, si vendet e tjera kandidate për anëtarësim në procesin e negociatave, gjithashtu do të kërkohet të paraqesë plane veprimi për reformat, zbatimin e i të cilave Komisioni Evropian do ta rishikojë dhe raportojë vazhdimisht. Nga ana e saj, Qeveria Federale do të informojë rregullisht Bundestagun për përparimin në procesin e zbatimit. Pjesa dërrmuese e Shteteve Anëtare të BE-së kanë sinjalizuar tashmë se ata do të kërkojnë një vendim pozitiv sa më shpejt të jetë e mundur për hapjen e negociatave të pranimit.

Presidenca finlandeze e BE e ka sqaruar se dëshiron të shpejtojë vendimin për hapjen e negociatave të pranimit dhe, në përputhje me konkluzionet e Këshillit të 18 qershorit 2019, “kërkon të arrijë në BE sa më shpejt të jetë e mundur dhe jo më vonë se tetori 2019 nje vendim te qartë “- kërkesa për Këshillin për Ceshtjet e Përgjithshme në 15 tetor 2019 dhe të Këshillit Evropian më 17/18 Tetor 2019. Qeveria Federale e ka bere te qarte para Presidencës finlandeze të BE-së, vendeve anëtare, se qeveria shqiptare eshte e gatshme te bashkepunoje me Bundestagun gjerman përpara vendimit te hapjes se negociatave te pranimit në përputhje me 59 EUZBBG. Në lidhje me këtë unë jam i gatshem te shpreh opinionin tim para Bundestag ashtu si në letrën time të 8 majit 2019 sipas rregulloreve përkatëse ligjore. Në pritje të reagimit tuaj, unë jam në dispozicion të Bundestag-ut gjerman në çdo kohë për informacione dhe debate të mëtejshme.

Takimet për Ramën në Gjermani kanë nisur me Komitetin e Çështjeve Europiane të Bundestagut dhe tanimë vijojnë me kancelaren gjermane. Sot kryeministri do të zhvillojë takime me zyrtarë të lartë në Gjermani, me qëllimin të bindë se Shqipëria është gati për të marrë statusin e vendit kandidat në BE. Në muajin tetor do të vendoset nëse do të hapen apo jo negociatat e BE-së me Shqipërinë dhe me Maqedoninë e Veriut. Deri më tani ambasadorët e huaj dhe KE publikisht ka lobuar më shumë për hapjen e negociatave me Maqedoninë e Veriut se me vendin tonë. Bundestagu gjerman, dhe Holanda, janë shprehur kundër hapjes së negociatave me Shqipërinë. Kësaj liste sipas medieve të huaja i është shtuar edhe Franca e Greqia.