Sipas një sondazhi të kryer në Mbretërinë e Bashkuar, gratë shihen mbi 70 herë në ditë në pasqyrë dhe për këtë ka një shpjegim shkencor. Bright Side rendit disa arsye se përse njerëzit janë të prirur të besojnë se duken më bukur në pasqyrë, shkruan abcnews.al.

Pasqyra tregon reflektimin tonë.

Ekspertët shpjegojnë pse gjithnjë dukemi më mirë në pasqyrë

Ajo që shohim kur po shikojmë veten në një pasqyrë nuk është realitet – reflektimi në pasqyrë është një version i kundërt i mënyrës se si ne dukemi në të vërtetë. Dhe meqenëse shikohemi në pasqyrë çdo ditë, jemi mësuar shumë me këtë version. Quhet thjesht efekt.

Fytyrat tona janë asimetrike.

Ekspertët shpjegojnë pse gjithnjë dukemi më mirë në pasqyrë

Askush nuk ka një fytyrë absolutisht simetrike. Ne jemi mësuar të shohim veten në një ose disa kënde të veçanta dhe shpesh mendojmë se njëra anë e fytyrës është e njëjtë me tjetrën. Kjo është arsyeja pse ndihemi sikur është një person krejtësisht ndryshe kur shikojmë veten në pasqyrë dhe ndoshta ndihemi më pak tërheqës.

Shohim vetëm detaje të caktuara në pasqyrë.

Ekspertët shpjegojnë pse gjithnjë dukemi më mirë në pasqyrë

Duke parë veten në pasqyrë, ne zakonisht përqendrohemi në një pjesë të veçantë të fytyrës si buzët, hunda, sytë, etj. Nga ana tjetër, kur shikojmë një foto, ne perceptojmë gjithçka menjëherë dhe gjykojmë çdo gjë: qëndrimin, shprehjen e fytyrës dhe gjithçka tjetër që zakonisht nuk i kushtojmë vëmendje. Pra, përsëri, vetë-eksplorimi mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të sigurt para kamerës.

Ndriçimi luan rol të rëndësishëm.

Ne nuk i vërejmë ndryshimet e ndriçimit kur shihemi në pasqyrë, pasi truri ynë e barazon atë dhe na tregon shfaqjen e fytyrës sonë afër asaj që jemi mësuar të shohim. Një aparat fotografik nuk funksionon në këtë mënyrë dhe në vend të kësaj, kap të gjitha tonet dhe hijet në mënyrë objektive.

Mendojmë se jemi më tërheqës se në të vërtetë.

Një studim i kryer nga Universiteti i Çikagos zbuloi se njerëzit priren të mendojnë se duken më mirë sesa janë në të vërtetë. Studiuesit zgjodhën foto të pjesëmarrësve dhe i përpunuan ato në versione më të mira dhe më të këqija.

Më pas, iu kërkua atyre të gjejnë fotot origjinale të tyre dhe shumica e tyre dështuan, duke zgjedhur foto ku ishin më tërheqëse. Ne kalojmë më shumë kohë duke parë në pasqyrë sesa bëjmë vetveten në fotografi.