Cfare është sindroma metabolike?

“Sindroma metabolike” (ose sindroma e rezistencës së insulinës) është një gjendje komplekse klinike që trupi ynë mund ta ndeshe.
Por çfarë është në të vërtetë sindroma metabolike? Cilat janë shkaqet? Si ta identifikojmë këtë çrregullim në trupin tonë?
Ne njihemi më mirë me këtë “sindromë” gjithnjë e më të përhapur në mesin e popullatës botërore, por ende pak i njohur dhe shpesh nënvlerësohet.

Një sindromë e shekujve të fundit.
Kjo gjendje e veçantë klinike, në fakt, është e njohur që nga fundi i shekullit të tetëmbëdhjetë, kur Giovanni Battista Morgagni nxjerr në pah një lidhje midis disa manifestimeve të organizmit, tipike të patologjive të ndryshme: mbipesha dhe hipertensioni arterial.

Në shekullin XX, në Evropë dhe në Shtetet e Bashkuara, ky grup i faktorëve predispozues vazhdon të studiohet me interes në rritje, të cilat, gjithnjë e më shpesh, tregojnë pasoja serioze, veçanërisht në nivelin kardiovaskular.
Ishte në fund të viteve 1970 që studiuesi gjerman Haller përdori për herë të parë termin “sindromë metabolike”, duke e shoqëruar këtë çrregullim me simptoma që i atribuohen diabeti mellitus, mbipesha dhe steatoza hepatike. Që atëherë ata marrin një seri studimesh klinike që kanë çuar sot në një njohuri më të saktë të këtij kombinimi të faktorëve të rrezikut.

Ndryshimet metabolike me origjinë multifaktoriale
Fjala “sindromë” vjen nga greqishtja dhe do të thotë “konkurrencë, pasuri”. Në pajtimin mjekësor, ky term i referohet një koleksioni pak a shumë shenja dhe simptoma specifike që nuk mund t’i atribuohen një faktori të vetëm shkaktues. ‘Metaboliku ’, nga ana tjetër, rrjedh nga metabolizmi, term i cili nga ana e tij i detyrohet origjinës së tij konceptit të“ mutacionit, variacionit, transformimit ”sepse në të vërtetë grupi i shndërrimeve kimike që ndodhin në qeliza për të prodhuar energji dhe të reja materia quhet saktësisht metabolizëm.
Eshtë e qartë se kur flasim për sindromën metabolike ndeshemi me një situatë komplekse, të shumëanshme: një anomali e vërtetë sistemike që ka fuqinë për të ndryshuar funksionimin e metabolizmit tonë deri në atë pikë sa të shkaktojë fillimin e një pamje klinike, madje edhe të një entitet serioz. .

Sindroma metabolike është e lidhur ngushtë me disa ndryshore standarde dhe faktorë predispozues, të tilla si mosha, seksi, gjenetika dhe mënyra e jetesës.
Shumë nga studimet tregojnë një shfaqje më të lartë të sëmundjes në vendet më të zhvilluara, të tilla si Shtetet e Bashkuara, ku njerëzit që vuajnë nga ky çrregullim janë kryesisht pacientë të shendoshe me një stil jo të shëndetshëm të të jetuarit. Pesha e tepërt është pra një nga shkaqet kryesore të shfaqjes së sindromës metabolike, siç është edhe adoptimi i një stili jetese jo të shëndetshëm dhe mosha e madhe.
Faktorët që shkaktojnë janë pra të shumtë, aq sa pasojat që rrjedhin prej saj: kjo situatë e veçantë, në të vërtetë, mund të çojë në kërcënime standarde të shfaqjes në dysheme kardio-metabolike, të shoqëruara me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të shumta kronike, përfshirë sëmundjet kardiovaskulare dhe gjithashtu te sëmundjet neurodegjeneruese (sëmundja e Alzheimerit, sëmundja e Parkinsonit) dhe rënia konjitive deri në çmenduri, incidenca e të cilave rritet me rritjen e moshës.

Si ta dallojme nese vuajm apo jo nga sindroma metabolike?
Obeziteti është padyshim një nga nxitësit më të rëndësishëm por nuk është i vetmi. Një mënyrë jetese e ulur dhe një dietë e pasur me acide yndyrore dhe sheqerna të thjeshtë gjithashtu kontribuojnë në përkeqësimin e figurës klinike. Le të shohim më në detaje se cilat mund të jenë disa të dhëna.

Një nga shenjat e para që trupi ynë “komunikon” është rritja e perimetrit të barkut. Në fakt, për të identifikuar sindromën metabolike ne fillojmë nga matja e perimetrit të barkut, e ndjekur nga ajo e presionit të gjakut. Eshtë gjithashtu e nevojshme të kontrollohen nivelet e sheqerit në gjak dhe lipideve (yndyrnave), zbulime të arritshme përmes testeve të gjakut.

Këtu janë disa vlera të dobishme për diagnostikimin e sindromës metabolike:
• Perimetri i barkut 94cm tek meshkujt dhe 80cm in tek femrat
• Presioni i gjakut ≥ 130/85 mmHg ose në terapi mjekësore
• Glukoza e agjëruar në gjak> 100 mg / dL ose diabeti I larte
• Trigliceridemia ≥ 150 mg / dL
• Kolesteroli HDL <40 mg / dl te meshkujt dhe <50 mg / dl te femrat
Nëse këto rezultate janë gjetur, është gjithmonë një ide e mirë të konsultoheni me mjekun tuaj, duke u siguruar që vlerat mund të çojnë në një diagnozë të saktë.

Shenjat e para të dukshme dhe të padukshme të sindromës metabolike
Për të njohur sindromën metabolike, një nga të dhëna më të rëndësishme është prania e “trashje viscerale”, domethënë një akumulim i yndyrës i përqendruar në rripin e barkut. Një shenje e dytë gjithashtu përfshin “rezistencën ndaj insulinës” e cila konsiston në aftësinë e zvogëluar të qelizave tona, veçanërisht ato të indeve të muskujve dhe dhjamit, për t’iu përgjigjur saktë veprimit të insulinës dhe për të përdorur glukozën si burim energjie. Në planin afatgjatë, rezistenca ndaj insulinës mund të çojë në:

• përdorimi i zvogëluar i glukozës nga muskujt;
• prodhimi i rritur në mëlçi;
• rritje e niveleve qarkulluese të acideve yndyrore të cilat, në mëlçi shkaktojnë rritje të prodhimit të triglicerideve, kolesterolit LDL (kolesterol të keq) dhe ulje të kolesterolit HDL (kolesterol të mirë)

Sindromi metabolik dhe ushqimi

Dieta jonë ndikon gjithashtu në përbërjen e florës së zorrëve, të quajtur mikrobiota, e cila është e përbërë nga një larmi e lartë e specieve bakteriale dhe një ekuilibër i shëndetshëm midis elementeve të ndryshëm. Ky ekosistem promovon përdorimin e saktë të energjisë nga ushqimi dhe integritetin e mukozës së zorrëve, e cila përfaqëson pengesën e parë fiziologjike kundër agjentëve inflamatorë.
Një dietë e gabuar mund të ndryshojë kombinimin e mikroorganizmave simbiotikë të pranishëm në zorrë, duke çuar në një rritje të baktereve që shkaktojnë thithjen e yndyrnave të tretura dhe që prodhojnë substanca inflamatore. Përhapja e zorrëve – domethënë, aftësia e rreshtimit të zorrëve për të kaluar nga ushqyesit dhe më shumë – rritet, duke gjeneruar kalimin jo fiziologjik të substancave inflamatore në gjak.
E gjithë kjo mund të komprometojë më tej fotot komplekse klinike tipike të sindromës metabolike.

Cilat janë pasojat e sindromës metabolike?
Sindroma metabolike shoqërohet nga mbipesha dhe mënyra të jetesës së dobët që çon në akumulimin e yndyrës ne bark, rritjen e rezistencës ndaj insulinës dhe një gjendje inflamatore të shkallës së ulët. Kjo gjendje e përgjithshme mund të jetë një faktor rreziku për diabetin dhe sëmundjet kardiovaskulare.
Në këto kushte, mëlçia pëson gjithashtu një ndryshim në funksionimin e saj: pritja e një tepricë të ushqyesve (acide yndyrore të lira dhe glukozë) dhe molekula inflamatore nuk lejon që mëlçia të koordinojë në mënyrë efikase funksionet e saj natyrore, duke bërë që edhe ajo të humbasë kapacitetin e saj si “rregullatori metabolik”.
Shtë një rreth vicioz i cili, nëse mirëmbahet me kalimin e kohës, mund të rrezikojë gjendjen e përgjithshme të shëndetit.
Megjithatë, përballë këtyre konsideratave, shumë pak njerëz janë të vetëdijshëm për rrezikun e mos trajtimit të sindromës metabolike. Me përjashtim të atyre që tashmë janë në terapi për sëmundje të tilla si diabeti, hipertrigliceridemia dhe hipertensioni, është e rrallë që një linjë e bollshme e belit të shoqërohet me nivele të larta të yndyrës në gjak dhe nivele të ndryshuara të presionit të gjakut; as nuk jemi të detyruar të mendojmë se këto mund të sjellin pasoja kaq të rëndësishme për organizmin tonë.

Stili I jeteses ka rendesi!

Siç kemi parë, sindroma metabolike është një gjendje komplekse deri në atë pikë sa të përcaktohet si “multifaktorial”. Një mënyrë jetese e ulur shpesh e përkeqëson këtë gjendje, gjë që bën që ne të mbetemi joaktivë për pjesën më të madhe të ditës pa u ushtruar.
Fatkeqësisht sot, gjithnjë e më shpesh, ky problem po përhapet gjithashtu midis fëmijëve dhe adoleshentëve. Prandaj është mirë të mbani mend se ndërhyrja kryesore për të parandaluar këtë lloj problemi fillon nga zgjedhja e një diete të saktë dhe një mënyrë jetese e shëndetshme.
Cfarë duhet të bëni për të parandaluar dhe trajtuar sindromën metabolike?

Këtu janë disa këshilla të dobishme:
• një dietë e shëndetshme së bashku me një mënyrë jetese të saktë (pa pirjen e duhanit apo alkoolin)
• një aktivitet i rregullt fizik (të paktën 30 minuta ushtrime aerobike, 3-5 herë në javë)
• kontrolli i peshës së trupit dhe në veçanti, i perimetrit të barkut
• Ulja e rreziqeve shëndetësore është sigurisht mënyra më e mirë për të parandaluar dhe shoqëruar trajtimin e kësaj gjendje të veçantë klinike.

Pas percaktimit te një diagnoze është eshte e rendesishme te drejtohemi te mjeku i duhur për të na rekomanduar specialistët më të mirë për menaxhimin e duhur te kesaj sindrome.