Shtetet e Bashkuara janë duke u përgatitur për kulmin e infeksioneve. Sipas mediave të huaja, do të përjashtohen nga asistenca të gjithë personat me aftësi të kufizuar mendore, në rast të mungesës të aparateve respiratore.

Përballë pikut epidemiologjik, të planifikuar për javët e ardhshme, Shtetet e Bashkuara po përgatiten të mirëpresin një numër të madh të pacientëve që kanë nevojë për kujdes intensiv duke forcuar njësitë operacionale të qendrave Covid me pajisje për ventilim. Por respiratorët, aktualisht në dispozicion mund të mos jenë të mjaftueshme për të siguruar një numër total të pacientëve me pneumoni.

Në pritje të një “efekti domino” të infeksionit, 10 nga afro 36 shtetet e përfshira në epidemi kanë krijuar “kritere përzgjedhjeje” që do të zbatohen në rast të një emergjence ekstreme. Ata që kanë një jetëgjatësi më pak të gjatë se të tjerët ose që janë të komprometuar nga çrregullimet mendore do të paguajnë çmimin. Në Tenesi, njerëzit me humbje të muskujve do të “përjashtohen” nga kujdesi intensiv; në Minnesota nuk do të paguajnë çmimin e skimming pacientët me cerrozë të mëlçisë, sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjet e mushkërive. E njëjta situatë është në shtetin e Alabamës, i pari që u vu në shënjestër nga Covid-19, e cila është një situatë pothuajse dramatike dhe jashtë kontrollit.

Në dokumentin e paprekur Menaxhimi i burimeve të pakta, “personat me aftësi të kufizuara mendore nuk kanë të ngjarë të jenë kandidatë për asistencë të frymëmarrjes” (fragmenti i tekstit është marrë nga një artikull i thelluar i redaktuar nga Elena Molinari botuar në 25 mars në gazetën Avvenire).

Jo më pak janë udhëzimet e Uashingtonit ose Maryland dhe Pennsylvania që përjashtojnë, në ekstremitete, mundësinë e ventilimit të ndihmuar për njerëzit me “çrregullim të rëndë neurologjik”. Përballë masave të rrepta, të cilat do të parandalonin hyrjen në trajtimet e shpëtimit të jetës për koronavirusin për subjektet më të rrezikuara, shoqata të shumta në mbrojtje të aftësisë së kufizuar po mobilizohen për të parandaluar zbatimin e kritereve të skafit. Shoqatat u bënë thirrje qeverisë federale dhe administratave lokale që të ndërhynin sa më shpejt të jetë e mundur për të garantuar të drejtën e trajtimit për të gjithë. “Personat me aftësi të kufizuara janë të frikësuar që nëse burimet bëhen të pakta, ata do të ftohen në fund të linjës. – shpjegon Ari Ne’eman, profesor në Institutin Lurie për Politikën e Aftësisë së Kufizuar të Universitetit Brandeis, në faqet e Avvenire – Dhe ata kanë të drejtë sepse shumë shtete po e pohojnë atë në mënyrë të qartë në kriteret e tyre.

Sidoqoftë, përtej masave të përfshira në dokumentet e menaxhimit të burimeve, një parim shqetësues tashmë po shfaqet në Shtetet e Bashkuara. Ky është i ashtuquajturi “rregulli i artë” i cili, në rast të mungesës së mjeteve për shpëtimin e jetës, garanton qasje në kujdes vetëm për njerëzit me një shans më të madh të mbijetesës ose “me vlerë më të madhe për shoqërinë”. Një rregull që “imponon presion të paparë”, përfundon Ne’Eman.