Zgjedhjet lokale: Ja sa është shuma që do të përfitojnë partitë pjesmarrse

0
Ja deputetët që largohen nëse marrin konfirmimin për kandidatë në zgjedhjet lokale

Projektvendimi i qeverisë i është kaluar për miratim Kuvendit të Shqipërisë, i cili do ta shqyrtojë në seancën e sotme plenare.

FONDET

Sipas projektvendimit, parashikohet që për zgjedhjet vendore të 30 qershorit, partitë politike që janë regjistruar pranë Komisionit Qendror të Zgjedhjeve të marrin një vlerë prej 65 milionë lekësh. Projektvendimi që pritet të miratohet sot në Parlament nuk ka të detajuar mënyrën se si do të ndahet kjo vlerë, por pjesën e luanit pritet ta marrë Partia Socialiste, e cila garon në të 61 bashkitë e vendit.

Lekë nga paratë e shtetit do të marrë për herë të parë edhe partia e Astrit Patozit, Bindja Demokratike, e cila është regjistruar për zgjedhjet vendore. Sipas akteve të miratuara nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, për 30 qershorin janë regjistruar 42 parti. Por forca e vetme politike që garon në 61 bashki është Partia Socialiste, e cila ndiqet më pas nga Bindja Demokratike në 26 bashki dhe më pas me parti të tjera që garojnë në një zonë elektorale.

PËRJASHTIMI

Përjashtim nga fondet publike këtë herë do të bëjë e gjithë opozita që ka djegur mandatet parlamentare. Sipas vendimit të marrë në unanim nga opozita, asnjë prej partive nuk u regjistrua në zgjedhjet vendore të 30 qershorit. Opozita, para pak javësh, nënshkroi një marrëveshje koalicioni me një grupim prej 10 partish, ku që të dhjeta nuk u regjistruan në zgjedhje.

Zgjedhjet lokale: Ja sa është shuma që do të përfitojnë partitë pjesmarrse