Bebet e lindur nga baballarë të moshuar janë më pak të shëndetshëm

0
Bebet e lindur nga baballarë të moshuar janë më pak të shëndetshëm

Bebet e lindur nga baballarë të  moshuar kanë më pak të ngjarë të jenë të shëndetshëm në lindje.

Ky përfundim doli pas një studimi të botuar në British Medical Journal.

‘Rreziqet që lidhen me avancimin e moshës atërore duhet të përfshihen në diskutimet lidhur me planifikimin familjar dhe këshillimin riprodhues’, thotë studimi. Fëmijët, baballarët e të cilëve janë 45 vjeç e lart kanë më shumë gjasa të jenë më pak të shëndetshëm në lindje, ka sugjeruar një studim prej më shumë se 40 milionë dërgesa.

Hulumtimi, i botuar në British Medical Journal, zbuloi se fëmijët e etërve të moshuar lanë 20.2g më të lehtë dhe kishin një rrezik 14% më të madh të peshës së ulët të lindjes (2.5kg) se foshnjat e lindura nga baballarët e moshës 25-34 vjeç.

Foshnjat me baballarët e moshës 45 vjeç e lart kishin një shans më të lartë prej 14 për qind për t’u pranuar në një njësi të kujdesit intensiv neonatale. Ata gjithashtu lindën mesatarisht 0.12 javë më parë dhe ishin 14 për qind më shumë të ngjarë të ishin të parakohshme sesa ato të lindura nga baballarët e rinj, zbuloi studimi.

Studiuesit në Universitetin e Stanfordit në Kaliforni vlerësuan të dhënat për 40,529,905 lindje të gjalla që u zhvilluan në SHBA midis 2007 dhe 2016.

Ata thanë se studimi ishte i rëndësishëm sepse ofroi një pasqyrë të rrallë mbi ndikimin që mund të ketë  mosha e një babai për një fëmijë, ku gratë për vite me radhë janë inkurajuar që të mos heqin foshnjat për shkak të shqetësimeve mbi shëndetin dhe ndërlikimet mjekësore.

MEDIA LINE NEWS| medialine.al
BURIMI| The Independent